Fenntarthatóság és egészség: Szisztematikus irodalmi áttekintés - Kiss, Tibor (Tudásmenedzsment, 2025)
A fenntarthatóság és az egészség kapcsolata egyre meghatározóbbá válik a globális egészségügyi és környezeti diskurzusokban. Jelen tanulmány szisztematikus irodalmi áttekintés formájában vizsgálja az éghajlatváltozás közegészségügyre gyakorolt hatásait, valamint azokat az összefüggéseket, amelyek a fenntartható fejlődés gyakorlatai és az emberi egészség különböző dimenziói (fizikai, mentális, szociális jólét) között húzódnak. A vizsgálat az extrém időjárási események, a légszennyezettség, a vektor- és víz által terjesztett betegségek, valamint a mentális egészséget érintő tényezők mentén elemzi az egészségkárosodások főbb okait. A természetes erőforrás-gazdálkodás, a hulladékkezelés és a városi fenntarthatósági intézkedések egyértelmű egészségügyi előnyöket hordoznak. A szakirodalmi eredmények rámutatnak arra, hogy a fenntarthatósági célok – különösen az SDG 3 (egészség és jólét) és az SDG 13 (éghajlat-politikai fellépés) – teljesítése szoros interdiszciplináris együttműködést igényel. A közegészségügyi válaszok hatékonyságát pedig jelentősen fokozhatják a célzott egészségkommunikációs stratégiák, az alkalmazkodási intézkedések és a szektorokon átívelő szakpolitikai integráció. Az áttekintés célja, hogy hozzájáruljon a klímaváltozás egészségügyi következményeinek mélyebb megértéséhez, és támogassa azokat az adaptív megközelítéseket, amelyek képesek mérsékelni a jövő egészségügyi kihívásait.