Formabontó interkulturális tanulás a Holokauszt 80. évfordulóján – kulturális emlékezet egy nemzetközi felsőoktatási programban: A Koltai Dénes emlékére a Pécsi Civil Közösségek Házában 2024. 10. 11-dikén szervezett emlékkonferencián elhangzott előadás szerkesztett és kibővített változata - Dezső, Renáta Anna (Tudásmenedzsment, 2025)
A szabad tanítás és a tanulás szabadságának együttes megvalósulási lehetőségei közül egy saját felsőoktatási – művelődésszervezési gyakorlat bemutatását célozza e tanulmány. A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Neveléstudományi Intézet nemzetközi pedagógia alapszakos, interkulturális nevelési- és oktatási asszisztens specializációjú képzésének záró akkordja minden év április közepén egy tömbösített formában megvalósuló emlékezetkultúra kurzus. Ennek keretei közt az UNESCO tanuló város koncepcióhoz is illeszkedően a zsidó kulturális értékek és a Holokauszt tragédiájának tárgyköréhez tartozóan érzékenyítést, tudásmegalapozást- és bővítést eredményező tevékenységekbe kerülnek bevonásra a mindenkor aktuálisan már három éve Magyarországon, Pécsett élő nemzetközi diákok. A tanulmány során bemutatásra kerül az érintett képzés céljához rendelten a nevezett kurzus tematikája, valamint lebonyolítási módjának indokai, a lokalitás és a történelmi-társadalmi tér újrakeretezésének adekvát tapasztalatai, az IWalk módszere, illetve a résztvevő diákok vonatkozó reflexióinak tanulságai. Mindez a reszponzív tantervfejlesztés akciókutatás-értelmezési keretei közt, a formabontó formális tanulás fogalmának bevezetésével valósul meg, szorosan kapcsolódva a demokrácia kompetenciák mozgósításának tudatos és reflektív, adekvát nemzetközi felsőoktatási gyakorlatához. Április 16. a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja, mely 2024-ben a deportálások kezdetének 80. évfordulóját fémjelezte, míg 2025. január 27. a nemzetközi Holokauszt emlékezet 80. évfordulójának kezdete, így az emlékezet és emlékeztetés hangsúlyosabban fókuszált időszaka hosszabb idő-intervallumot ölel át – edukációs jelentősége azonban ennek ellenére sem évszámokhoz köthető.