Az európai társadalmak értékmintázatainak jellemzői az ezredforduló óta - Grünhut, Zoltán; Bodor, Ákos (Tudásmenedzsment, 2025)
Az európai integráció kutatása többnyire csak érintőlegesen foglalkozik azzal a mindenképpen indokoltnak látszó témafelvetéssel, hogy vajon az európai társadalmak értékmintázataira mi jellemző, milyen tendenciák szerint változnak ezek az értékstruktúrák, beszélhetünk-e egységesülő európai értékrendről. Jelen tanulmány az egyik leggyakrabban alkalmazott értékelméletből, a Ronald Inglehart nevéhez köthető koncepcióból kiindulva, nemzetközi kérdőíves kutatás adataira támaszkodva vizsgálja, hogy az elmúlt húsz évben miként változtak Európa társadalmainak értékmintázatai. Az írás első része végigköveti az ingleharti elmélet fejlődéstörténetét, beazonosítja annak legfőbb sarokpontjait, valamint felvázolja az eddigi kutatások legfontosabb következtetéseit. A második rész több mint húsz európai társadalom értékmintázatait vizsgálva feltárja, hogy milyen értékváltozási tendenciák zajlanak: értékkonvergenciáról vagy inkább értékpolarizációról kell-e szólnunk. Az elemzés külön kitér arra is, hogy a legfiatalabb korcsoport, azaz a jövő generáció milyen értékrendet képvisel e változási folyamatban.