Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? - Varga, Katalin (Tudásmenedzsment, 2025)
A tanulmány a PTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Tanszékén működő kutatócsoport által indított, “Könyvtárak és a mesterséges intelligencia” című országos kutatás része. A kutatócsoport által 2024-ben végzett országos felmérés adatai alapján azt vizsgálja, hogy vannak-e félelmek a könyvtáros társadalomban a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Elsősorban az a kérdés, hogy valósak-e azok a riogatások, amelyek a könyvtárak, illetve a könyvtárosok munkájának megszűnését vizionálják. A kérdőíves felmérésben több kérdés is vonatkozott arra, hogy mennyire gondolják a válaszadók hasznosnak a mesterséges intelligenciát, általában és a könyvtárban. Jól látszik, hogy sok még a bizonytalanság, de alapjában hasznosnak tartják az új technológiát, és úgy gondolják, hogy ez a hasznosság az idő előrehaladtával növekedni fog. A hazai eredményeket összevetettük a hasonló nemzetközi vizsgálatok eredményeivel. A tapasztalatok szerint a magyar könyvtárosok hasonlóan gondolkodnak, mint külföldi kollégáik, de egy kicsit szkeptikusabbak a mesterséges intelligencia használatával szemben. A felmérésben különböző könyvtártípusokban dolgozók vettek részt, a legtöbben közkönyvtárakból és tudományos (felsőoktatási és szak-) könyvtárakból. A közkönyvtárakban és a szakkönyvtárakban dolgozók között észlelhető attitűdbeli különbség. A szakkönyvtárosok valamivel optimistábbak, kevesebb közöttük a tudáshiány miatt passzívan nyilatkozó. A válaszadók úgy érzik, nem a közeli jövőben, de 8-10 év távlatában lesz érezhető hatása a mesterséges intelligenciának a könyvtári munkára, de az pozitív hatás lesz, a munkájukat kevesen féltik.