Könyvtárak és a MI: egy kutatás eredményei a kihívások és nehézségek metszetében - Egervári, Dóra (Tudásmenedzsment, 2025)
A mesterséges intelligencia egyértelműen hatással van az életünkre, a hétköznapjainkra és a munkánkra egyaránk. Vannak szakmák, ahova a mesterséges intelligencia nagyon hamar és nagyon agresszíven behatolt, átalakítva ezzel a mindennapi működést, protokollokat. Egy a Pécsi Tudományegyetem Könyvtár- és Információtudományi Tanszék által 2024-ben lefolytatott magyarországi kutatás a mesterséges intelligencia és a könyvtárak relációját vizsgálta. A kérdőíves kutatásban 295 könyvtáros vett részt. Jelen tanulmány ennek a nagyobb kutatásnak egy szeletét kívánja bemutatja részletesen. A tanulmány a mesterséges intelligencia könyvtári munkafolyamatokba illesztésének nehézségeit és kihívásait járja körül. A kérdőíves kutatás eredményei harmonizálnak a nemzetközi vizsgálatok eredményeivel, hiszen a pénzügyi akadályok, a szakképzett munkaerő hiánya, a technikai problémák is központi helyen szerepelnek.