A mesterséges intelligencia jelene és jövője az egyes könyvtártípusokban dolgozók szerint - Tóth, Máté (Tudásmenedzsment, 2025)
A tanulmány arra keresi a választ egy hazai országos mintán készített kérdőíves felmérés válaszai alapján, hogy milyen különbségek tapasztalhatók a mesterséges intelligencia jelenének és jövőjének a megítélésében az egyes könyvtártípusokban dolgozók véleménye között. Az eredmények azt sugallják, hogy nagyobb könyvtárak és az összetettebb munkafolyamatokkal bíró intézmények munkatársai azok, akik nyitottabbak a mesterséges intelligencia alapú megoldások implementálására. A könyvtárosok a legjelentősebb kihívásnak az anyagi erőforrások és a szükséges szaktudás hiányát látják, ugyanakkor kevésbé tartanak a társadalom és a szakmabeliek támogatásának hiányától.