Trendek, innovációk és kihívások a múzeumandragógiában: komparatív kutatás Baranya vármegyében és Görlitz körzetben - Koltai, Zsuzsa (Tudásmenedzsment, 2025)
A tanulmány a múzeumok kurrens társadalmi szerepének áttekintése, továbbá a múzeumandragógia nemzetközi gyakorlatában meghatározó innovációk feltárása révén meghatározza a felnőttek múzeumi tanulásának területén napjainkban érvényesülő trendeket. Az elmúlt évtizedekben a múzeumok számos új területen vállalták fel a társadalom szolgálatát, az ismeretek élményszerű közvetítése mellett napjainkra kiemelt szerepet kaptak a múzeumi tudásközvetítésben többek között az olyan kezdeményezések, mint a látogatók mentális jóllétének támogatása, az izoláció csökkentése vagy a társadalmi befogadás előmozdítása. A múzeumok ma már nem csak reflektálnak a társadalmi igényekre, hanem egyre aktívabban vonják be a felnőtteket a múzeumi tudásátadás gyakorlatába, a kiállítások létrehozásától kezdve a múzeumi programok szervezésén át a különféle közösségi projektek megvalósításáig. A nemzetközi múzeumandragógiai trendek áttekintését követően a tanulmány feltárja annak a komparatív, empirikus kutatásnak a múzeumandragógiai vonatkozású eredményeit, amelyet a szerző 2022 októbere és 2023 januárja között bonyolított le rétegzett mintavétel alapján Baranya vármegye és a szászországi Görlitz körzet összesen 26 múzeumában az intézmények reziliencia erősítésében betöltött szerepével kapcsolatosan.