Értékválasztások a Pécsi Tudományegyetem hallgatói körében - Grünhut, Zoltán; Bodor, Ákos (Tudásmenedzsment, 2024)
Jelen tanulmány a Pécsi Tudományegyetem hallgatói körében vizsgálja a jellemző értékválasztásokat. A Ronald Inglehart és Christian Welzel nevéhez köthető értékelmélethez fordul koncepcionális háttérként. Az írás első része általánosságban tárgyalja az értékkutatás főbb irányzatait azzal a céllal, hogy az alkalmazott teória sajátosságai így jobban kidomborodjanak. Ezt követően a hazai értékkutatás több mint félévszázados történetét foglalja össze tömören a tanulmány, megemlítve a legfontosabb szerzőket és eredményeiket. E második fejezet törekvése rámutatni arra, hogy az évtizedek folyamán tulajdonképpen alig változtak a magyar társadalom értéktudatával kapcsolatos megállapítások. Végezetül az írás bemutatja saját felmérésünket, annak változóit, az elméleti kerethez kapcsolódó dimenziókat, valamint az eredmények pusztán leírói jellegű statisztikáját, továbbá összeveti azokat a hazai értékkutatás tendenciózus megállapításaival.