Ahol zsarnokság van – Illyés Gyula: Kegyenc (1963) - N. Horváth , Béla (Tudásmenedzsment, 2023)
Az itt közlendő tanulmány az Illyés Gyula életművét bemutató (készülő) nagymonográfia egyik rövid részlete. Illyés az „új fogalmú hazafiság” bemutatásának szándékával az ötvenes években több darabot írt. Ezek a kor „forradalmi romantikájának” jegyében keletkeztek, s művészi gyengeségeik a politikai kényszereknek is tulajdoníthatók. A hatvanas évek eleji darabok a hatalom moralitásának/immoralitásának kérdéseit taglalják. Elsősorban a Kegyenc. A szöveg nem a legsikerültebb Illyés-mű, de kisebb dramaturgiai hiányosságai ellenére is pontosan és hűen adja vissza a zsarnokság mindent behálózó, az embert személyes létében is tönkretevő rendszerét, természetét. Illeszkedik az életmű ember és a hatalom kérdéseiről szóló emblematikus szövegeihez.