Emlékezetpolitikai narratívák, konfliktusok és diskurzusok a baloldalon - Agárdi , Péter (Tudásmenedzsment, 2023)
Koltai Dénes életformájába és szakmai érdeklődési körébe szervesen beletartozott a tágan értett baloldali-liberális-demokratikus világkép, értékrend és mozgalom, illetve ezek történelmi reflektálása. Személyes, értelmiségi, oktatói, andragógusi figyelme a jelenérdekű múltértelmezés mindhárom fontos összetevőjére kiterjedt: a história tudományos művelésére, a történelmi emlékezetre, valamint az emlékezetpolitikákra, illetve ezek megkülönböztetésére és egymásra hatásuk vizsgálatára. Bár hazánkban, a magyar kultúrában az elmúlt három évtized során elsősorban a hatalmi-kormányzati érdekeket szolgáló, konzervatív-jobboldali előjelű emlékezetpolitikai torzítások, historizálások okoznak komoly zavarokat, nem mentesek az efféle leegyszerűsítő felfogásoktól a liberális-baloldali szellemi élet intézményei, fórumai sem. Ez utóbbi jelenségek egy részével foglalkozik az alábbi tanulmány, rövid előhangban megemlékezve Koltai Dénesről is.