A Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak múzeumlátogatási szokásai - Klein, Dalma (Tudásmenedzsment, 2026)
A múzeumok és az egyetemek szempontjából is fontos, hogy a múzeumok törekedjenek az egyetemisták megszólítására. A hallgatók nem csak a szabadidő eltöltésének céljából látogatják az intézményeket, hanem tanulmányaik előmozdítására is hasznosíthatják a múzeumok nyújtotta lehetőségeket. Az egyetemisták speciális célcsoportot jelentenek a múzeumok számára, mivel potenciális partnerekként lehet tekinteni rájuk. A kutatás célja az volt, hogy feltárja a Pécsi Tudományegyetem magyar hallgatóinak múzeumlátogatással kapcsolatos szokásait. Az elméleti háttér keretében művelődésszociológiai vizsgálatok és a múzeumokkal kapcsolatos kultúrafogyasztás jellemzői segítenek megismerni az egyetemi hallgatók múzeumlátogatási szokásait és igényeit. Ezt egészíti ki a Pécsi Tudományegyetem hallgatói körében lebonyolított empirikus kutatás. Az online kérdőíves kutatás a PTE hallgatóinak múzeumlátogatással kapcsolatos szokásait vizsgálja. Az alapsokaság a PTE valamennyi magyar hallgatója, nappali és levelező képzéseken. Az adatfelvétel 2025. június 2. és 2025. június 20. között zajlott le, véletlenszerű mintavétellel. A 103 hallgatói válasz feltárta, hogy a válaszadók többsége évente, vagy annál ritkábban jár múzeumba. A kitöltők jellemzően a szabadidő eltöltése céljából látogatnak múzeumba. A válaszok segítenek képet alkotni a PTE hallgatók múzeumlátogatásának céljáról is, és segítenek átlátni, hogy a különböző karokon tanuló egyetemisták szokásaiban milyen eltérések jelennek meg.