Határok nélkül a kiállítótérben: A múzeumi kiállítások és kísérőprogramok szerepe a felsőoktatásban - Gulyás, Klára (Tudásmenedzsment, 2026)
A felsőoktatás egyik kiemelt feladata a hallgatók kritikai gondolkodásának fejlesztése, empátiájuk és társadalmi felelősségvállalásuk erősítése. A kiállító tér, mint a kulturális reprezentáció és a közös tanulás helyszíne, különösen alkalmas arra, hogy az egyetemi oktatást kiegészítve érzékenyítő és párbeszédteremtő lehetőséget biztosítson. A múzeumi kiállítások és a hozzájuk kapcsolódó kísérőprogramok olyan komplex tanulási környezetet teremtenek, ahol a hallgatók közvetlenül találkozhatnak a kulturális sokszínűség, a társadalmi egyenlőtlenségek és a történelmi traumák kérdéseivel. A dolgozat célja annak bemutatása, miként válhat a kiállítótér az oktatás partnerévé a felsőoktatásban. A múzeumi programok nem csupán ismeretközvetítő szerepet töltenek be, hanem lehetőséget kínálnak arra is, hogy megismerjük az érintett közösségek belső nézőpontjait és émikus értelmezéseit. Így segítik a hallgatókat abban, hogy reflexíven viszonyuljanak saját előfeltevéseikhez, csökkentsék a sztereotípiáikat és erősítsék társadalmi felelősségvállalásukat. A múzeumpedagógiai módszerek, különösen az interaktív, részvételalapú elemek, alkalmasak arra, hogy a tantermi oktatáson túlmutató, élményszerű és személyes tanulási folyamatot indítsanak el. A tanulmány oktatói és múzeumpedagógiai tapasztalatokra építve mutat példákat arra, hogyan integrálhatók a kiállítások és kísérőprogramjaik a felsőoktatásba.