A SZAKMAI ELITKÉPZÉS ÉS A HAZAI VALÓSÁG: A WORLDSKILLS ÉS EUROSKILLS VERSENYEK HATÁSA ÉS PERCEPCIÓJA MAGYARORSZÁGON - Péter, Diána (Tudásmenedzsment, 2026)
Jelen tanulmány a hazai szakképzés társadalmi megítélése és a WorldSkills, valamint EuroSkills versenyeken tapasztalható technológiai csúcsteljesítmény közötti disszonanciát vizsgálja. A magyar versenycsapat 2006-os csatlakozásától 2024 WS Lyon-ig terjedő időszakát elemzi, négy jól elkülöníthető fejlődési szakaszra (a technológiai szigetektől a kamarai modellen át a jelenkori digitális iparosodásig) bontva a részvétel történetét. Az írás részletesen tárgyalja a versenyszervezés módszertani evolúcióját, különös tekintettel a tesztprojektek titkosításának bevezetésére és a digitális értékelési rendszerek térnyerésére, amelyek alapjaiban változtatták meg a felkészülés stratégiáját. A tanulmány bemutatja a hazai tehetséggondozás három domináns modelljét, összevetve azokat a meghatározó nemzetközi gyakorlatokkal, mint az ázsiai élsport modell vagy a DACH-régió duális rendszere. Kitér a versenyek szakképzési rendszerre gyakorolt hatására, elemezve, hogyan épülnek be a nemzetközi sztenderdek a Képzési és Kimeneti Követelményekbe (KKK) és az Ágazati Készségtanácsok munkájába. Végezetül a tanulmány a pályaorientációs aspektusokat vizsgálja, hangsúlyozva a Szakma Sztár Fesztivál, az élménypedagógia és a kortárs hatás („peer-to-peer” kommunikáció) szerepét a Z generáció pályaválasztási döntéseiben. A konklúzió rámutat, hogy a nemzetközi versenyek mára túlléptek az egyszeri esemény jellegén: a magyar szakképzés minőségbiztosítási indikátoraivá és innovációs motorjává váltak.