WHAT MOTIVATES ACADEMICIANS TO BE LIFELONG LEARNERS? A STUDY ON FACULTY MEMBERS WORKING IN HIGHER EDUCATION INSTITUTIONS IN BANGLADESH - Habib, Sadia Nur; Németh, Balázs (Tudásmenedzsment, 2026)
Jelen tanulmány azokat a motivációs tényezőket vizsgálja, amelyek a bangladesi akadémikusokat az egész életen át tartó tanulás és a folyamatos szakmai fejlődés felé ösztönzik. Az önmeghatározás elméletére (SDT) támaszkodva a tanulmány azonosítja azokat a belső és külső motivációs tényezőket, amelyek befolyásolják a oktatók tanulás iránti elkötelezettségét. Kvantitatív megközelítés alkalmazásával, névtelen online felmérés keretében 105 akadémikus adatait gyűjtötték össze felsőoktatási intézményekből. Az eredmények azt mutatják, hogy a belső jutalmak és az önhatékonyság pozitívan befolyásolják a belső és az azonosított motivációt, míg a külső jutalmak jelentős, de a kontextustól függő szerepet játszanak. A tanulmány rávilágít arra, hogy a kollektivista társadalmakban, mint például Bangladesben, a külső motiváló tényezők, ha összhangban vannak az egyéni értékekkel, erősíthetik a belső motivációt. Megvitatják az intézményi vezetés és a szakpolitika kialakításának következményeit az akadémiai szakmai fejlődés elősegítése érdekében.