CHILDHOOD AND WELL-BEING : SOCIAL CONSTRUCTIONS, EDUCATIONAL PRACTICES, AND COMMUNITY INNOVATIONS IN THE 21ST CENTURY - Géczyné Simon, Rózsa Anikó (Tudásmenedzsment, 2026)
A tanulmány a gyermekjóllét fogalmának és a nevelési gyakorlatok összefüggéseinek vizsgálatára vállalkozik, különös tekintettel a 21. századi társadalmi kontextusra és a gyermekkor társadalmi konstrukcióként való értelmezésére. A szerző amellett érvel, hogy a gyermekjóllét nem pusztán fizikai és kognitív tényezők összessége, hanem mélyen beágyazott kulturális és társadalmi jelentésrendszerek által formált tapasztalat, amely új pedagógiai paradigmák kialakítását teszi szükségessé. A tanulmány kiemelt figyelmet szentel a jóllét-orientált és közösségi nevelési modelleknek, mint a gyermeki autonómia, érzelmi biztonság és társas kapcsolatok előmozdításának lehetséges terepeinek. Az alternatív pedagógiák, közösségi terek és szülői kooperációk példáin keresztül bemutatja, miként válhat a nevelés a társadalmi részvétel és a gyermekkor újraértelmezésének színterévé. A pedagógus szerepének újraértékelése mentálhigiénés szempontból szintén kulcsszerepet kap: a tanulmány rámutat arra, hogy a pedagógus saját jólléte elengedhetetlen feltétele a gyermekek érzelmi és társas fejlődésének. A szerző megközelítése elméletileg megalapozott, ugyanakkor gyakorlati példákkal illusztrált, és hozzájárul a gyermekközpontú, érzékeny és reflektált nevelési kultúra kialakításához.