Digitális olvasóközösségek és könyves influenszerek: hagyomány és trend az irodalomfogyasztásban - Szabó, Dóra (Tudásmenedzsment, 2025)
Az online platformok és az influenszerek ma már nemcsak tartalmakat közvetítenek, hanem új olvasói közösségeket is formálnak, melyek az olvasási szokásokat és az irodalomfogyasztást is átalakítják. Kutatásunk ezen online olvasóközösségek szerepét vizsgálja, különös tekintettel két meghatározó magyar platformra: a moly.hu-ra és a Bookstry alkalmazásra. A kutatás célja, hogy feltárja, miként járulnak hozzá a moly.hu és a Bookstry közösségei, valamint a könyves influenszerek az olvasói attitűdök formálásához és az olvasás népszerűsítéséhez, illetve hogyan kapcsolódhatnak e folyamatokhoz a könyvtárak. Hipotézisünk szerint a moly.hu a hagyományos, közösségi olvasáskultúrát, míg a Bookstry a trendalapú olvasásmodellt képviseli, ami eltérő lehetőségeket kínál a könyvtárak számára az olvasásnépszerűsítésben. A kvalitatív kutatás tartalomelemzésből, felhasználói profilok és interakciók vizsgálatából állt. Az eredmények alapján a moly.hu közössége erőteljes kulturális beágyazottsággal rendelkezik, tagjai a tartós olvasói kapcsolatok felé orientálódnak. Ezzel szemben a 2025-ben indult Bookstry elsősorban vizuális narratívákkal, gamifikációval és algoritmikus ajánlásokkal motivál, ezzel erősítve a dinamikus, de sokszor felszínesebb interakciókat. Emellett a könyves influenszerek saját, gyakran személyes márkára épülő közösségeikben hidat képeznek a két modell között, erősítve az olvasói utánpótlást és a gyorsan változó könyvpiaci trendek követését. A kutatásunk hozzájárul az online könyves közösségek tipológiájának formálásához, és gyakorlati szinten támpontot adhat az olvasásnépszerűsítés újragondolásához.