A drámapedagógia foglalkozások és a színházi nevelési előadások véleményváltoztató hatásának vizsgálata a résztvevőkre vonatkozóan - Skultéti, Szilvia (Tudásmenedzsment, 2025)
Kutatásom a színházi nevelési előadások, a tanítási drámák, valamint az interaktív foglalkozások véleményformáló szerepét vizsgálta a fiatalok és a felnőttek körében. Az átlagéletkoruk 26 év volt. A vizsgálatban 503 résztvevő véleményét kérdeztem meg 31 előadás vagy foglalkozás alkalmával. Az előadások és foglalkozások mindegyike megfelelt a konstruktivista tanulási formának. Hipotéziseim között szerepelt, hogy a véleményváltozás korrelál a hagyományos színházi és foglalkozási formáktól való eltérés mértékével. Az a feltételezésem, hogy a véleményváltozás befolyásolja, hogy a résztvevő milyen mértékben került a foglalkozás hatása alá érzelmileg, ez magas korrelációs értékkel igazolódott. Az a hipotézisem, hogy a felkínált interakcióval való elégedettség nem befolyásolja a véleményváltozást szintén igazolódott, hiszen a korrelációszámítás elhanyagolható kapcsolatot mutat. Kutatásom alapján a véleményváltozás mértéke nem függ az életkortól sem. A hagyományos formától való eltérés, és az érintettség között viszont a korrelációs együttható jelentős kapcsolatot takar. Foglalkozásonként 13-14 nyitott kérdést tettem fel, majd a válaszok mindegyikét 7-8 kategória lapján összesítettem. Az első négy kérdés kiegészült egy priori skálával, amelynél önregisztrációs módszerrel lehetett egy ötös kontinuumban elhelyezkedő értéket kiválasztani. A kérdőíveket interjúkkal is kiegészítettem. A tervezésénél az alkotókkal egyeztetve bővítettem a kérdőívet, így az előadásokhoz készített tanulmányokból kiderült, hogy megvalósult-e a szerzők eredeti szándéka a foglalkozás fókuszát illetően. A kutatás nem reprezentatív, de létrejött egy adatbázis, amely további elemzésekre ad lehetőséget.