Közösség(ek) és emlékezet(ek): Teleki Zsigmond utóélete Villányban - Erdős, Zoltán (Tudásmenedzsment, 2025)
Teleki Zsigmond szőlőnemesítő, borász, bornagykereskedő (1854-1910) kulcsszerepet játszott a szőlők újratelepítésében a filoxéravész után. Teleki vitathatatlanul a baranyai és a magyar gazdaságtörténet legnagyobb alakjai közé tartozik, a helyi és a nemzeti emlékezeti kultúrában betöltött szerepe azonban korántsem egyöntetű. A dolgozat célja, hogy – elsősorban a megjelent szakirodalmak elemzésére és a sajtóforrásokra alapozva – bemutassa, hogyan változott a Telekiről alkotott kép a szőlészek és borászok szakmai köreiben, a helyi közösségekben, és hogyan vált idegenforgalmi vonzerővé, márkanévvé az országos hírű szőlőnemesítő alakja. A dolgozat eredményeként láthatóvá válnak e három réteg bonyolult összefüggései, egymásra hatásai, melyek eredőjeként kialakult egy sajátosan villányi imázs- és egyben identitáselem. Teleki Zsigmond emlékezetének feltárása egy esettanulmány erejéig hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban megértsük egy közösség szerves történeti emlékezete és a helyi identitás közti összefüggések egy-egy aspektusát.