A szakképzés recens változásai a szakirodalom tükrében: A literature review - Heiter, Kitti (Tudásmenedzsment, 2025)
A szakképzést az elmúlt években új intézkedések bevezetése, átalakítások hosszú sora jellemezte, melyek a szakképzés minden területére kiterjedtek. Ezen változások egyik kiváltó oka az állam által kitűzött gazdasági célok megnövekedett befolyása a szakképzésre, s ezáltal a szakképzés teljes struktúrájára. Ez többek között felveti azt a kérdést, hogy a rövidtávú, főként gazdasági célokat priorizáló struktúra megszilárdítása vajon milyen lehetőséget hagy az általános kompetenciák fejlesztésének, az egyén kibontakozásának és a hosszú távú gondolkodásnak. A szakképzést érintő gyors és sok esetben igen jelentős változásokat gyakran erős kritika éri, ezzel együtt megkérdőjeleződhet az intézkedések előkészítésének alapossága, szakmaisága, tudományos megalapozottsága. A tanulmány célja feltérképezni és képet kapni a szakképzést érintő recens, az elmúlt öt évhez köthető változásokról, s az ezek vizsgálatáról eddig született munkákat, eredményeket. A szakképzési rendszert ért változások teljeskörű, minden területre kiterjedő elemzése meghaladná a tanulmány kereteit, így jelen cikkben azon pontjai kerülnek kifejtésre, melyekkel a vonatkozó szakirodalom is kiemelten foglalkozott.