Pincehelyi pille: Egy 20. századi viselet a 21. században - Zádori, Iván; Nemeskéri, Zsolt; Kriston-Vízi, József; Kis-Pongrácz, Tamás (Tudásmenedzsment, 2024)
A Pincehelyre és a környező településekre jellemző pille-viselet több szempontból figyelemreméltó. A pille története jól illusztrálja a hagyományos paraszti viseletelemek folyamatos változását és fejlődését, mivel a pille a korábbi viseletelemek tovább fejlődéseként csak a 20. század első évtizedeiben alakult ki abban a formában, ahogyan ma is ismerjük. Ez az organikus fejlődés azonban az 1950-es években megtörik, amikor az egyes közösségek elhagyják hagyományos viseletelemeiket, és a pille, más hagyományos ruhaviseletekhez hasonlóan, kikopik a mindennapi használatból. Ezt követően megindul egy új folyamat, a beöltözés, amely bár az eredeti funkcióktól eltérően, de mégis biztosítja, hogy ez a különleges viselet ne tűnjön el teljesen, és megmaradjon a következő generációk számára. Kutatásunk során helytörténeti és néprajzi forrásokat használtunk, valamint interjút készítettünk a Pincehelyért Egyesület vezetőivel is. Az Egyesület munkájának fontos eredménye, hogy a pille-viselet napjainkra jelentős kulturális szimbólummá válik, amely összeköti a közösséget hagyományaikkal, és helyi és nemzetközi szinten is egyre nagyobb figyelmet kap.