Az "ötágú síp" fél sípja: Magyar irodalmi élet és kultúraközvetítési törekvések Horvátországban - Németh, Ákos (Tudásmenedzsment, 2024)
Tanulmányomban az anyanyelvi irodalmi műveltség szerepét vizsgálom a horvátországi magyarság azonosságtudatának megőrzésében. Ennek során először a mai Horvátország területének magyar irodalmi hagyományait tekintem át, majd a magyar anyanyelv és a magyar identitás közötti kapcsolatot vizsgálom statisztikai adatokra támaszkodva a drávaszögi magyarság vonatkozásában. Feltételezésem szerint a magyar anyanyelvű irodalmi művelődés lehetőségei alapvető hatást gyakorolnak a magyarságtudat megőrzésére, ezért áttekintem a horvátországi magyarság fontosabb irodalmi-kulturális intézményeit, melyek kulcsfontosságú jelentőséggel bírnak az anyanyelvi szocializáció szempontjából. Végül az irodalom és a közösség kapcsolatának új lehetőségeit igyekszem körvonalazni a digitalizáció korában, amellett érvelve, hogy a globális kommunikáció új médiumai eltörlik a helyi illetve regionális identitások megélésének fizikai korlátait.