A szellemi tőkepotenciál és a munkaerő felkészültsége mint telephelyi tényezők Magyarországon - Koltai , Zoltán (Tudásmenedzsment, 2023)
A települések telephelyi sikerességét mára elsősorban belső adottságaik határozzák meg, a településhierarchiában elfoglalt pozíció, a közigazgatási szerepkör mellett meghatározó faktorrá gazdasági adottságaik, jövedelemszerzési lehetőségeik váltak. A kérdőíves kutatásunk által érintett, mintegy másfél évtizedet átfogó időszakban jelentősen átalakult a magyar gazdaság növekedését meghatározó térségek köre. Megerősödött a modern üzleti szolgáltatások, a földrajzi elhelyezkedés, megközelíthetőség, az infrastrukturális ellátottság, a történelmi-kulturális adottságok, a település környezetében elérhető humán erőforrás, az innovációt hordozó intézmények, a környezeti állapot és nem utolsósorban a helyi fejlesztéspolitika aktivitásának magyarázó ereje. Tanulmányunk célja, hogy rétegzett kérdőíves megkeresések alapján (magyarországi vállalkozások régiók, vállalati méret és szektorok szerinti megoszlása) bemutassa a telephelyi tényezők magyarországi vállalati megítélését, jellemezze az értékelések időbeli változását. Kiemelt figyelmet fordítunk a szellemi tőkepotenciál és a munkaerő felkészültsége mint telephelyi tényezők értékelésére, azok megjelenésére a differenciált méretű települések vonatkozásában. Úgy véljük, kapott eredményeink érdemi hozzájárulást biztosíthatnak egyes konkrét települések komplex térségi tényezőkínálatának megalapozásához, ami fejlesztéspolitikai aspektusból különösen sürgető feladat.