Válságkezelés és szervezeti válaszok - Nyikes, Csaba; Vámosi, Tamás; Poszpischil , László (Tudásmenedzsment, 2021)
A tanulmány áttekinti a pandémiás válságra adott főbb európai és magyar foglalkoztatáspolitikai és munkaerőpiaci válaszokat, az ide tartozó intézkedéseket és azok irányultságát. A válság alapjaiban változtatta meg a munka világában tapasztalható viszonyokat, a piaci kereslet csökkenése okozta zavar a munkafolyamatok újratervezését igényelte. Az intézkedések ott tudtak hatékonyak lenni, ahol a reagálás gyorsan történt, rugalmas szervezeti keretek adták az alapot, és kommunikálták a döntések lényegét és irányát. A folyamat a vállalati kultúra újratervezését is igényelte. Más súlypontot kapott a HR-tevékenység is, felértékelődött a munkaerő megtartása, motiválása és mentális állapotának javítása. Elsősorban statisztikai források felhasználásával a tanulmány rávilágít az alkalmazott magyar foglalkoztatáspolitikai eszközök használatának ellentmondásaira, amelyek nem egyszer hozzájárultak a munkavállalói és szervezeti bizonytalansághoz.