Közművelődési és közösségszervezési jó gyakorlatok a Baranya megyei községekben - Koltai, Zsuzsa; Reisz, Terézia (Tudásmenedzsment, 2021)
Kutatócsoportunk 2019 szeptembere és 2020 augusztusa között a Nemzeti Művelődési Intézet Közművelődési Tudományos Kutatási Programjának támogatásával vizsgálta a közművelődési intézmények és közösségi színterek szerepét a Baranya megyei községek közösségszervezésében. A kutatás strukturált interjúk keretében, rétegzett mintavételi eljárás alapján 29 baranyai falu közművelődési és közösségszervezési gyakorlatát elemezte. A kutatócsoport tagjai Nagypallon, Hosszúhetényben, Nagynyárádon, Mecseknádasdon, Bodán, Hiricsen és Drávaszabolcson tártak fel közművelődési, közösségszervezési jó gyakorlatot. A szerzők a megjelölt hét település közművelődési, közösségszervező szakembereivel lebonyolított, strukturált interjúk keretében vizsgálták a jó gyakorlatok sajátosságait. A tanulmány 4 keresztmetszetben tárja fel a kutatás során megismert jó gyakorlatok jellemzőit: 1. Finanszírozás – forrásgyűjtés és forráskezelés; 2. Térségi hatások, hálózatosodás a jó gyakorlatokban; 3. A nemzetiségi önkormányzatok szerepe a jó gyakorlatok megvalósításában; 4. A közművelődési szakember személyes és szakmai kompetenciáinak szerepe a jó gyakorlatokban. A kutatási eredmények alapján a szerzők javaslatokat fogalmaznak meg a községekben működő közművelődési intézmények és közösségi színterek működésének és tevékenységének fejlesztésével kapcsolatosan.