„Útkeresők”. Településfejlesztés a közösségi művelődéssel - Dóri, Éva (Tudásmenedzsment, 2021)
A Baranya megyei Martonfa és Magyaregregy községekben 2020 augusztusának utolsó hetében új közösségi terek épültek a „Közösség – Tér – Település” képzési program keretében. A helyi lakosokkal megálmodott többfunkciós parkok kilenc hónapos közösségi tervezőfolyamat eredményekét, közösségszervező és építész hallgatók közreműködésével születtek. A komplex településfejlesztési gyakorlati képzés ötlete a Közös Pontok Nonprofit Kft. kezdeményezése nyomán, többek között a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi-, Műszaki és Informatikai-, valamint Kultúratudományi- Pedagógiai és Vidékfejlesztési Karainak együttműködésével valósult meg. A tanulmány célja az egymáshoz szorosan illeszkedő közösségszervezői, funkcionális-tervezői és településvezetői feladatok összekapcsolódásának gyakorlati bemutatása. A fejlesztő szemlélet kialakítása, megerősítése kiemelten fontos feladata a közösségi munkának, melynek kereteit az élettér és az életminőség fogalmai adják. A bemutatott program modellkísérlet, melynek során a felsőoktatási tanulmányokat végző hallgatók valós, lokális problémahelyzetekbe kerülnek. A helyi közösséggel gondolkodás folyamatában a kollaboratív munkamódok megtapasztalása hiánypótló tanulási szituációkat teremt. A részvételközpontú, cselekvésorientált folyamatokban a helyi társadalmi erőforrások feltárása és aktivizálása kiemelt szerepet tölt be.