Múzeumlátogatási szokások és tapasztalatok az óvodapedagógus, tanító és közösségszervezés alapszakos hallgatók körében - Hegedűs, Anita; Koltai, Zsuzsa; Nagy, Magdolna (Tudásmenedzsment, 2026)
A tanulmány a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, valamint a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumandragógiai Tagozata együttműködésében 2024 novembere és 2025 februárja között megvalósult országos kvantitatív kutatás részeredményeit mutatja be. A rétegzett mintavételre épülő online kérdőíves vizsgálat 11 magyarországi felsőoktatási intézmény 14 karán, közösségszervezés, óvodapedagógia és tanító alapszakos hallgatók körében tárta fel a múzeumlátogatási szokásokat, preferenciákat, valamint a múzeumi tanulás felsőoktatási gyakorlatba való beágyazottságát. A tanulmány arra fókuszál, hogy a három képzési terület hallgatói között milyen különbségek azonosíthatók a múzeumlátogatási szokások és motivációk, valamint a digitális múzeumi tartalmak használata tekintetében. Az eredmények szerint a válaszadó hallgatók múzeumlátogatási preferenciáit az élményalapú tanulási formák iránti nyitottság jellemzi, ugyanakkor a három képzési terület között eltérő mintázatok figyelhetők meg. A hallgatói bevonódás erősítése érdekében indokolt a múzeumok és a felsőoktatási intézmények közötti együttműködések fejlesztése, a múzeumi kínálattal kapcsolatos információk hatékonyabb eljuttatása a hallgatókhoz, valamint a hallgatói igényekre reflektáló, részvételre ösztönző múzeumi programok kialakítása mind a szabadidős múzeumlátogatások, mind a felsőoktatási gyakorlatba integrált múzeumi tanulás tekintetében. Különösen fontos a pedagógus- és közösségszervezés képzésekben részt vevő hallgatók múzeumi tanulással kapcsolatos módszertani felkészítése annak érdekében, hogy későbbi szakmai tevékenységük során képesek legyenek felkelteni a múzeumok iránti érdeklődést, valamint ezeket az intézményeket tanulási színtérként bevonni munkájukba.