Egyetemisták a Déri Múzeumban - Sándor, Zita (Tudásmenedzsment, 2026)
A tanulmány egy, a debreceni Déri Múzeum és a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Művészeti Központjának együttműködésében megvalósuló egyetemi kurzust mutat be. A Déri Múzeum múzeumpedagógiai – terepi – gyakorlata arra enged következtetni, hogy az egyetemista korosztály jelentős része nem rendelkezik olyan eszközökkel, tudással és rutinnal, ami segítené a múzeumi tartalmak értő és élményszerű, élvezettel járó befogadását, illetve a múzeumi programok lehetőségeit nem ismeri. E szakirodalmi vizsgálódások által is alátámasztott jelenség orvoslására tett kísérlet az a kurzus, mely a muzeális intézmények közvetítette tartalmak és a kiállítások kódrendszerének értelmezését segíti elő, otthonos közeggé téve így a felsőoktatási stúdiumokat végzők számára a múzeumot. A három, egymást követő szemeszterben meghirdetett kurzus során tapasztaltak az egyetemisták múzeumi fogalmakkal, eszközökkel és lehetőségekkel kapcsolatos hiányos ismereteit mutatják, ugyanakkor a módszertanilag átgondolt, a célközönség igényeire és visszajelzéseire reagáló tematika – mely a helyszínek, az oktatók és a foglalkozástípusok széles spektrumát igyekszik mozgósítani – egyértelműen pozitív irányba változtathatja a hallgatók múzeumokról alkotott képét, múzeumba járással kapcsolatos viszonyát, rutinját és hozzáállását. A kurzus bemutatása a többi muzeális intézmény vagy egyetem számára adaptálható, megfontolásra alkalmas például szolgálhat.