A gyakorlat teszi a mestert: A Magyar Múzeumok Online gyakornoki rendszere - Sóki, Diána; Berényi, Marianna (Tudásmenedzsment, 2026)
A tanulmány a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Magyar Múzeumok Online (MMO) című folyóiratának gyakornoki és egyetemi együttműködési programjának kialakulását és működését vizsgálja. A cikk feltárja, hogyan reagált a hazai múzeumi kommunikáció egyik meghatározó digitális platformjaként működő felület a kulturális szféra változó igényeire a fiatal szakemberek bevonásával, különösen a COVID–19 járvány idején, amikor az online jelenlét vált elsődlegessé. A jó gyakorlat bemutatásának célja annak meghatározása, hogy ezek a programok milyen oktatási és szakmai lehetőségeket kínálnak, valamint mennyiben támogatja a strukturált mentorálás és a valós szerkesztőségi munkába való bekapcsolódás a hallgatók készségfejlődését és a múzeumi területhez való kötődését. Az elemzés a projektet elindító szerkesztő és a lap főszerkesztőjének tapasztalataira épül. Eredményeik azt mutatják, hogy a programok fejlesztették a résztvevők íráskészségét, kritikai gondolkodását és digitális kommunikációs kompetenciáit, miközben az MMO számára friss szemléletet és tartalmi bővülést hoztak. A kihívások – így a készségszintek eltérései, a távoli együttműködés nehézségei és a szerkesztőségi kapacitáshiány – rámutatnak a kulturális kommunikáció szerkezeti korlátaira. Az elemzés elméleti szempontból a tudásátadás és közösségépítés szerepét hangsúlyozza, gyakorlati szempontból pedig a kulturális szakember-utánpótlás fenntartható támogatásának szükségességét emeli ki.