Egyetemek és tájházak együttműködése a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának szervezésében - Prikler, Szilvia Beatrix (Tudásmenedzsment, 2026)
A tájházak speciális muzeális intézmények, melyek jellegükből adódóan a múzeumi szakma perifériáján állnak, sok esetben szakember nélkül működnek. A Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának alapfeladata többek között a tájházak szakmai segítése, melynek fontos eleme a múzeumi tudományterületeken dolgozó munkatársak érzékenyítése és motiválása a tájházi munka iránt. Ezt már a felsőoktatásban résztvevő hallgatóknál érdemes elkezdeni, hiszen a Kárpát-medencében található, ezer feletti tájházi intézményhez valamilyen lokális szálon szinte mindenki tud kapcsolódni. A Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága különböző mintaprojekteken keresztül igyekszik vonzóvá tenni a tájházi munkát a különböző szakterületek hallgatói számára. A restaurátoroknak a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékével közösen a Műtárgyvédelmi és Muzeológiai Mintaprojekt során, az építész hallgatóknak a Népi Építészeti Nyári Tábor alkalmával, míg a néprajz szakos hallgatóknak a Tájházi Múzeumi Gyakorlat során. A programok során a hallgatók tájházi környezetben próbálhatják ki az egyetemen megismert munkafolyamatokat, így a gyakorlat szerzése mellett valós pályaképet is kapnak.