A TÖRTÉNELEMTANÍTÁS SZEREPE ÉS ÉRTELMEZÉSE A POSZTMODERN OKTATÁSI KONTEXTUSBAN - Ungvári, Kinga (Tudásmenedzsment, 2026)
A tanulmány a történelemtanítás relevanciájának kérdését vizsgálja a 21. század oktatási és tudományos kontextusában. Kiindulópontja az a felismerés, hogy a történetírás szemléletmódjának változásai – különösen a posztmodern gondolkodás és a mikrotörténeti megközelítések térnyerése – jelentősen átalakították a múltról való gondolkodást, miközben a történelemtanítás gyakorlata sok esetben továbbra is a hagyományos, faktuális tudásközvetítésre épül. A tanulmány első része áttekinti a történetírás főbb paradigmaváltásait a 19. századi pozitivista szemlélettől a pluralizált, interpretatív megközelítésekig, különös tekintettel a mikrotörténeti irányzatokra. Ezt követően a történelemoktatás történeti és pedagógiai kérdéseit elemzi, valamint bemutatja a tantárgy céljairól szóló kortárs szakmai diskurzusokat. Az elméleti keretet egy empirikus vizsgálat egészíti ki, amely tanítóképzős hallgatók körében készült, és azt vizsgálja, hogyan értelmezik a történelemtanulás hasznát és jelentőségét. Az eredmények azt mutatják, hogy a hagyományos iskolai tapasztalatok elsősorban az általános műveltség átadását hangsúlyozzák, míg az interaktív, élményközpontú tanulási módszerek hatására a hallgatók inkább a történelem értelmező, identitásformáló és kritikai gondolkodást fejlesztő szerepét emelik ki. A tanulmány amellett érvel, hogy a mikrotörténeti perspektívák és az élményalapú pedagógiai módszerek hozzájárulhatnak a történelemtanítás relevanciájának erősítéséhez a kortárs oktatási környezetben.