Az energiakorszerűsítés területi jellegzetességei Pécs panelházainak példáján - Bánusz, Péter Edvin; Tésits, Róbert (Területfejlesztés és Innováció, 2025)
A lakóépületek energiakorszerűségi állapota napjaink kiemelt településfejlesztési kérdése, mivel a megfelelő külső felújításokkal jelentős károsanyagkibocsátás-csökkenést lehet elérni. Pécsen a lakóépület-állomány jelentős hányadát paneltípusú társasházak adják, emellett tíz városrészre kiterjedő megjelenésük erőteljes területi differenciát mutat. A jelen írás célja megvizsgálni e panelházak energiakorszerűségének térbeli megoszlását. További cél a városrészek közötti eltérések differenciáló tényezőinek feltárása, valamint javaslatok megfogalmazása a korszerűsítésből részlegesen vagy teljesen kimaradt területek fejlesztésére. A vizsgálathoz elsősorban a korábbi energiakorszerűségi felmérések eredményeit tartalmazó szekunder adatokat használtunk, melyet a városháza biztosított számunkra. Az adatokat – a statisztikai feldolgozást követően – a területi különbségek feltárása és láttatása érdekében térinformatikai szoftverekkel ábrázoltuk. A tényezők értékelő elemzését a városüzemeltetési főosztály vezetőjével készített félig strukturált interjúk eredményeivel egésztettük ki. A terepi bejárás során a megfigyeléseket jegyzetekkel és fotódokumentációval láttuk el. A dolgozat eredményei igazolják azt a korábbi feltételezést, mely szerint a nyugati területek a legnagyobb arányban felújítottak, a déli területek átmenetet képeznek, a keleti területek pedig a legkevésbé korszerűsítettek. Az eredmények továbbá rávilágítanak olyan területi befolyásoló faktorokra, amelyek az egyes városrészek sajátos, az átlagtól jelentős mértékben eltérő képét eredményezik. A javaslatok kitérnek az eddigi korszerűsítésekből kimaradt panelházak bevonásának lehetőségeire és eszközeire.