Energiaközösségek térnyerése: Nemzetközi trendek és hazai helyzetkép - Uszkai, Andrea; Farkas, Orsolya (Területfejlesztés és Innováció, 2026)
Az energiaközösségek nemzetközi szinten az elmúlt évtizedben az energiarendszerek egyik kulcsszereplőivé váltak, különösen az Európai Unió klíma- és energiapolitikai törekvéseinek hatására. A tanulmány célja az energiaközösségek nemzetközi és hazai térnyerésének elméleti és empirikus vizsgálata, valamint a magyarországi helyzetkép áttekintése, egyrészt az energiaközösségek fogalmi és szabályozási kereteinek bemutatásán, másrészt a terjedés mögött álló gazdasági, társadalmi és technológiai tényezők feltárásán keresztül. Az elemzés esettanulmány jelleggel vizsgálja a Bábolna Energiaközösséget, mint a hazai adaptáció egyik korai példáját, továbbá bemutatja egy kismintás, feltáró jellegű kérdőíves lekérdezés legfontosabb eredményeit az energiaközösségek ismeretével, kialakításával, működtetésével kapcsolatban. Ami a kutatás eredményeit illeti, a tanulmány rámutat arra, hogy bár az EU-ban már több ezer energiaközösség működik, Magyarországon a modell még kialakulóban van, és jelentős intézményi és szabályozási kihívásokkal szembesül.