A társadalmi innováció szerepe a kistérségi turizmusfejlesztésben - Nagy, Katalin (Területfejlesztés és Innováció, 2025)
A tömegturizmus fejlődése számos negatív gazdasági, társadalmi, kulturális és környezeti problémához vezetett a fő desztinációkban és az ott élők mindennapjaiban. A társadalmi innováció olyan új megoldások összessége (gyakorlatok, szervezeti formák, együttműködési modellek), amely társadalmi problémákat céloz és a helyi közösségek jólétét növeli. A kistérségi turizmusban a társadalmi innováció növeli az érintett közösségek részvételét és tulajdonosi szerepvállalását, javítja a helyi értékkínálatot, és segít fenntartható, inkluzív gazdasági fejlődést elérni – különösen leszakadó vagy elöregedő térségekben. A magyar vidéki térségek gazdasági diverzifikációjának egyik kulcsa a turizmus, de a hagyományos fejlesztési modellek (infrastruktúra-centrikus, felülről irányított) sok esetben nem biztosítanak hosszú távú társadalmi és gazdasági hasznot. Ezzel szemben a társadalmi innováció – mint közösségi alapú, együttműködésen és társadalmi értékteremtésen alapuló fejlesztési megközelítés – új lehetőséget kínál a fenntartható és inkluzív turizmusfejlesztésre. A tanulmány a szakirodalomra támaszkodva Abaúj térségére ad turisztikai társadalmi innovációs projektjavaslatokat, módszereiben ötvözve a természetes (kutatói) és mesterséges intelligencia javaslatait.