A német nemzetiségi kulturális örökség, mint a vidéki térségek fenntarthatóságának eszköze - Szeidl, Klaudia; Aubert, Antal (Területfejlesztés és Innováció, 2025)
A tanulmány célja a baranyai sváb falvak etnikai arculatának, mint a falusi turizmus megkülönböztető és fenntartható erőforrásának vizsgálata. A kutatás középpontjában a német nemzetiségi kulturális örökség turisztikai hasznosításának lehetőségei, valamint a helyi közösségek identitásmegőrző és gazdasági stratégiái állnak. A szerzők kvalitatív és kvantitatív módszertant alkalmaztak: terepi megfigyelések, félig strukturált interjúk, esettanulmányok, statisztikai elemzések és szakirodalmi áttekintés révén tárták fel a sváb örökség turisztikai potenciálját. A vizsgálat rávilágít arra, hogy az etnikai arculatok – épített örökség, gasztronómia, rendezvények, mesterségek – nemcsak kulturális értéket képviselnek, hanem hozzájárulhatnak a demográfiai és gazdasági kihívásokkal küzdő térségek megújulásához is. A tanulmány fejlesztési javaslatokat is megfogalmaz a nemzetiségi turizmus hosszú távú fenntarthatósága érdekében.