Az okos városok és a fenntarthatóság kapcsolatának elméleti bemutatása, valamint konvergenciája - Barsi, Boglárka (Területfejlesztés és Innováció, 2025)
A tanulmány bemutatja hogyan alakul ki az okos város, majd a fenntartható városfejlődés koncepciója. A két fogalom az elmúlt évtizedekben erőteljes konvergencia folyamaton ment keresztül. Az elemzés rávilágít, hogy a két paradigma közös célja az életminőség, a gazdasági versenyképesség és a környezeti hatékonyság javítása, valamint a városi rendszerek rezilienciájának növelése. A szerző áttekinti azokat a területeket – mint az energiagazdálkodás, mobilitás, hulladék- és vízgazdálkodás, várostervezés –, ahol a digitalizáció és az innováció közvetlenül szolgálja a fenntarthatóságot. A tanulmány kiemeli a technológiai megoldások emberközpontú alkalmazásának szükségességét, a stratégiai- és a helyi igényekre alapozott fejlesztési szemlélet fontosságát, valamint a helyi közösségek bevonásának kulcsszerepét. Összegzésként hangsúlyozza, hogy a valóban fenntartható okos város csak akkor valósulhat meg, ha az „okosság” nem öncél, hanem a társadalmi jóllét és a fenntarthatóság elérésének eszköze. Alapvető fontosságú az urbanizáció és a környezet kapcsolatának további vizsgálata mind az emberi hatások csökkentése, mind a fenntarthatóság kihívásaihoz való alkalmazkodás szempontjából.