Digitális technológiák alkalmazásának szerepe és jelentősége a munkahelyi jólléti rendszerek működésében - Nyikos, Attila; Akl, Fanni; Juhász, Gábor (Területfejlesztés és Innováció, 2025)
Tanulmányunk célja, hogy felhívjuk a figyelmet a digitális technológiák szervezetek, illetve munkahelyi jólléti rendszerek működésében játszott szerepének jelentőségére. Szakirodalomkutatás alkalmazásával képzett eredményeink alátámasztják azt a feltételezést, amely szerint a dolgozók mentális és fizikai egészségét javító, a család-munka egyensúlyát biztosító, a turbulens környezeti változásokkal szembeni alkalmazkodóképességet fokozó jólléti intézkedések jelentős mértékben hozzájárulnak a szervezeti hatékonyság és a versenyképesség növeléséhez, illetve fenntartásához. A digitalizáció és a mesterséges intelligencia, illetve a felhőalapú megoldások által támogatott munkahelyi jólléti rendszerek tovább fokozhatják a well-being szisztémák hatékonyságát és vállalati stratégiákhoz, illetve folyamatokba történő integrációját. A digitális technológiák és a digitalizált jólléti rendszerek alkalmazása az előbbiek alapján versenyelőnyt jelenthet a Magyarországon működő társas vállalkozások számára is, hiszen az említett megoldások fontos szerepet játszhatnak a munkahatékonyság és az alkalmazkodóképesség növelése mellett a szervezetek számára értékes munkaerő hosszú távon történő megtartásában.