Önkormányzati diplomácia Magyarországon: egy új kutatási terület? - Brucker, Balázs; Zsibók, Zsuzsanna (Területfejlesztés és Innováció, 2025)
Az önkormányzati diplomáciának széles nemzetközi szakirodalma van, viszont a magyarországi kutatások korlátozottabbak és egyoldalúak. A tanulmány célja, hogy bemutassa a helyi diplomáciával kapcsolatos hazai kutatások aktuális helyzetét és a témával foglalkozó magyar nyelvű szakirodalmat. Az irodalomelemzés a tradicionális szakirodalmi áttekintés módszertanát alkalmazza, és kiterjed mind a települési és középszintű önkormányzatok kétoldalú (testvérvárosi kapcsolatok, határon átnyúló együttműködések), mind pedig többoldalú kapcsolataira (részvétel nemzetközi hálózatokban, érdekérvényesítés nemzetközi és uniós intézményekben). Az eredmények azt mutatják, hogy a magyarországi helyi szereplők nemzetközi tevékenységével kapcsolatos tanulmányok túlnyomó többsége csak a kétoldalú testvérvárosi kapcsolatokkal foglalkozik, míg a települési és területi önkormányzatok nemzetközi (különösen uniós) intézményekkel való kapcsolatának és a nemzetközi, illetve európai önkormányzati hálózatokban való részvételüknek a kérdése kevés figyelmet kapott a magyar kutatók körében.