Nemzetközi trendek a vendéglátásban, a vendéglátás jövője - Raffay, Zoltán (Területfejlesztés és Innováció, 2023)
A globális méreteket öltő turizmus ágazat egyik legfontosabb szolgáltatása a vendéglátás. A vendéglátás az elmúlt évtizedekben növelte részesedését mind a foglalkoztatásból, mint az előállított hozzáadott érték tekintetében. Az Európai Unióban a vendéglátás a GDP mintegy 4%-át adta már az új évezred legelején, és azóta évente gyors, akár 5-6%-os növekedési ütemet mutatott különböző gazdasági és demográfiai trendeknek és változásoknak, illetve technológiai fejlesztéseknek, valamint a munkaerőpiacon bekövetkezett változásoknak köszönhetően. A tanulmány a gyorsan változó vendéglátás szektorban az elmúlt években tapasztalt, illetve a következő években várható trendeket elemzi.