A vidéki örökségi értékek innovatív turisztikai hasznosítási lehetősége a tematikus utak segítségével - Pentz, Mónika (Területfejlesztés és Innováció, 2023)
A gazdag vidéki örökségi értékeink közé tartoznak a hagyományos helyi termékek, kézműves termékek, terroir termékek, hungarikumok. Ezen termékek azonban nemcsak az értékek megőrzéséről és azok gazdasági célú hasznosításáról szólnak, hanem a hozzáadott magas szellemi tőkéről, a közösségi összefogásról vagy a környezettudatos szemléletformálásról, a társadalmi felelősségvállalásról, illetve akár a fenntarthatóságra nevelésről. Ezeket a kiemelten fontos kérdéseket erősíthetik tovább a lokális örökségi értékekre épülő turisztikai tematikus utak. Az örökség turisztikai hasznosítása egyre inkább gazdasági érdekké is válik. A múlt, ami nem törölhető ki az emberi emlékezetből, folytonosan megújuló erőforrást is jelent. A Kárpát-medencében felhalmozódott természeti, történeti, kulturális, építészeti, gazdasági-gazdálkodási örökség, valamint a helyi termékek előállításában megnyilvánuló gazdasági kapacitás jobb értékesülésének egyik dimenzióját a turizmus fejlesztése hordozza. Ennek pedig egyik bevált és több helyen is sikeresen működő jógyakorlata a turisztikai tematikus utak fejlesztése. Az elmúlt évek értékfeltárási folyamatai érintették és sok esetben összehangolták a települések közösségi tevékenységét. A hazai és külhoni tapasztalatok is azt mutatják, hogy a helyi értékek közösségi és turisztikai hasznosulása, számos jó gyakorlatot indukált és a közösségek megújulását, a helyi gazdaság fejlődését eredményezte.