A zöld hidrogén és a lítiumion-akkumulátoros energiatárolás fenntarthatósági és gazdasági értékelése: Szisztematikus szakirodalmi áttekintés és bibliometriai elemzés - Sárics, Sarolta Zsófia (Területfejlesztés és Innováció, 2026)
A kutatás célja szisztematikus irodalomkutatás és bibliometriai elemzés alkalmazásával feltárni a zöld hidrogén és a lítiumion-akkumulátorok kutatási trendjeit, tudományos együttműködési hálózatait és tematikus fejlődési irányait, különös tekintettel a gazdasági szempontokra. A vizsgálat a Scopus- és WoS-adatbázisokban azonosított publikációk bevonási és kizárási kritériumok szerinti szűrésével valósult meg, a duplikátumok eltávolítása és az adatkinyerési folyamat dokumentálása mellett. A vizsgálatot az energiatárolási technológiák folyamatos fejlesztése, a megújulóenergia-integráció kulcsszerepe, az életciklus-elemzési (LCA) megközelítések és a kapcsolódó gazdasági kérdések indokolták. Az eredmények azonosítják a terület legmeghatározóbb publikációit, valamint rávilágítanak a technológiák eltérő alkalmazási előnyeire. A zöld hidrogén elsősorban hosszú távú, nagy kapacitású energiatárolásra, míg a lítiumion-akkumulátorok a rövid és középtávú hálózati rugalmasság biztosítására alkalmasabbak. A kutatás megállapítja, hogy e két technológia komplementer alkalmazása hozzájárulhat a jövő integrált energiarendszereinek optimalizálásához, a fenntarthatósági és gazdasági célkitűzések eléréséhez.