Városi logisztikai tervezés és felkészülés az önvezető áruszállítási rendszerekre: Magyar kis- és középvárosok tapasztalatai - Madarász, Erika Zsuzsanna (Területfejlesztés és Innováció, 2026)
A tanulmány a tízezer és százezer fő közötti népességű magyar kis- és középvárosok logisztikai tervezési jellemzőit és azon belül az autonóm áruszállítási technológiákra való felkészülésüket vizsgálja. A kutatás kvalitatív és kvantitatív módszertanon alapul. A szekunder kutatásban a nemzetközi és hazai városi logisztikai, valamint az autonóm járművek adaptációjával és alkalmazásával foglalkozó szakirodalom szintetizáló elemzésére kerül sor. Az előbbiekre építkezve a primer kutatás során online kérdőíves felmérés vizsgálja a magyar városok önkormányzatainak jelenlegi gyakorlatát és az innovatív technológiákkal kapcsolatos attitűdjét. Az eredmények azt mutatják, hogy a válaszadó magyar önkormányzatok logisztikai tervezési gyakorlata napjainkban kevéssé stratégiai jellegű, szerepvállalásuk jellemzően kisebb itt, összehasonlítva más önkormányzati területekkel. A kutatás eredményei támogatják a hazai döntéshozók munkáját a fenntartható logisztikai tervezés során és a szektor valamennyi szereplője számára képet adnak a magyar városok logisztikai tervezésének jellemzőiről.