Dialógus és parrhészia a tizenkét lépéses felépülési folyamatban - Gál, Szidónia (Szociális Szemle, 2025)
A tanulmány az Anonim Alkoholisták tizenkét lépéses felépülési programjának részletes bemutatását egy kompozit eset részleteivel illusztrálja. A szerző a dialógus, a parrhészia és az átmeneti rítusok elmélete felől közelíti meg a folyamatot. A szponzor és szponzorált kapcsolatán keresztül megismerhetjük az AA közösségének rituális folyamatait és kommunikációs sajátosságait. A felépülés folyamata során a második, felépülő identitás születésének vagyunk a tanúi. A kommunikáció szerepe, a parrhészia és a dialógus teremtő ereje egy új, korábban nem ismert koherens narratíva felé vezet. A van Gennep-féle szeparáció, liminalitás és reintegráció szakaszai jól követhetők a felépülési úton, amelynek során különösen a második fázis, a küszöbállapot megélése kerül a középpontba.