A pellérdi Szőlőhegyen élő lakosság életkörülményeinek empirikus vizsgálata. Kutatási jelentés - Molnár, Dániel (Szociális Szemle, 2010)
A TÁMASZ Alapítvány és az Esztergár Lajos Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat egy új jelenséget azonosított Pécsett és a várost övező települések szőlőhegyein az elmúlt években. A pszichiátriai és/vagy szenvedélybeteg hozzátartozókkal élő családok „kitelepítik” beteg családtagjaikat olcsón megvásárolható kistelkekre. A kiköltöztetett személyek aztán ezeken a kisméretű telkeken élnek tartósan, ahol jellemzően komfort-fokozat nélküli, lakás céljára nem alkalmas épületekben, ellátatlanul-gondozatlanul élik mindennapjaikat. Ezeken a településrészeken a szociális ellátórendszer nehezen hozzáférhető és a szolgáltatások nehezen tudják elérni potenciális klienseiket. Az ellátatlan személyek néhány év után jellemzően igen leromlott mentális és fizikai állapotban jelennek meg a pécsi hajléktalan-ellátórendszer valamely szegmensében. A jelen kutatás eredményei alapján szükséges egy szociális munkás heti rendszerességű jelenléte a területen. A probléma hatékony megoldása a közösségi munka eszközével lehetséges.