Hálózat határok felett: Magyar–Román Határmenti Szociálpolitikai Fórum - Flóra, Gábor; Székedi, Levente (Szociális Szemle, 2009)
A Magyar–Román Határmenti Szociálpolitikai Fórum alapgondolata abból az egyre erősödő szükségletből fakad, miszerint a Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégió fejlesztési programjaiban érvényesülniük kell a határon átnyúló, egységes régióban gondolkodó kutatási-elemzési szempontrendszereknek. Az európai integrációs folyamat mindkét országra kiterjedő hatásainak eredményeként a határmenti régió gazdasági és társadalmi problémái egyre inkább kölcsönhatásba kerülnek egymással, ami indokolttá teszi a társadalmi folyamatok, szociális problémák határokon átnyúló regionális perspektívában történő megközelítését. A határon átívelő civil–önkormányzati együttműködés erősítésében lényeges funkciót vállalhatnak, vállalnak fel a Romániában és Magyarországon egyaránt létrejött nonprofit forrásközpontok, valamint a regionális tudásközpont szerepét betöltő felsőoktatási és kutatóintézmények.