Etnikai-nyelvi sajátosságok és családi érték-orientációk egy határon túli térség magyar nyelvű oktatási rendszerében - Szilágyi, Györgyi; Flóra, Gábor (Szociális Szemle, 2008)
A magyar nyelvű oktatási rendszer újjáépítése 1989 után az anyanyelvű oktatáshoz való jog érvényesítését, s egyben a szabad identitásválasztáson és értékbeli viszonyuláson alapuló pluralista iskolai rendszer visszaállításának kezdetét jelentette. A romániai Bihar megyében sajátos szempontrendszert alkotnak – a nemzeti és vallási hovatartozásból fakadó tényezők mellett – a régió határ-menti földrajzi fekvésével összefüggő lakossági viszonyulásmódok, az ahhoz kapcsolódó lehetőségek, opciók. Kutatásunk során azt vizsgáltuk, hogy milyen módon felelhetnek meg az anyanyelvű iskolák által nyújtandó képzési szolgáltatások és az általuk biztosítandó nevelő-szocializációs funkciók a jelen társadalmi igényeknek. A Bihar megyei magyar nyelvű oktatást olyan megközelítésben próbáltuk tanulmányozni, amelyben a folyamatok mind makro-, mind mikro szinten bemutathatóak, igyekezvén felderíteni az iskolaválasztási opciók fő mozgatórugóit, társadalmi motivációs tényezőit, valamint a szülők véleményét, elképzeléseit az anyanyelvű oktatás jelenéről és jövőjéről.