Emberierőforrás-fejlesztés a non-profit szektorban - Juhász, Gábor (Szociális Szemle, 2008)
A XXI. század kezdetén a civil/ non-profit szervezetek társadalmi szerepvállalása fontos, aktuális kérdéssé vált. A „civil” és „non-profit” fogalmak egymástól - különböző szempontok alapján - megkülönböztetendő jelzőket takarnak. A civil/ non-profit szervezetek legfontosabb jelentőségét tényleges küldetésük adja: egyfajta hézagpótló szerepet játszanak a visszavonuló állami szféra és az eltérő érdekeltséggel rendelkező piaci szektor között tátongó űr betöltésében. Tevékenységeik révén képesek a tényleges társadalmi igények és szükségletek kielégítésére, társadalmi, kollektív javak létrehozására, a társadalmi, szociális problémák megoldására.