Az erőszak, a bűnbakképzés, és a társadalmi kirekesztés gyökerei az iskolában - Baráth, Árpád (Szociális Szemle, 2008)
A gyermek gyermek általi bántalmazása az iskolában (bullying) a domináns kultúra értékrendjében gyökerezik, amely azt diktálja, hogy a gyermek megkérdőjelezhetetlen tekintélyeknek engedelmeskedjék, versengjen a hatalomért, engedjen a nyomásnak, manipulációknak. A bullying résztvevői között nincsenek nyertesek – csak vesztesek. A probléma kezelését nehezíti, hogy a legtöbb iskola nem szívesen ismeri el meglétét. Ugyanakkor a segítő foglalkozások terén adott a lehetőség adekvát intervenciós stratégiák megtervezésére.