A segítés Janus-arca. A szülői segítség, mint beavatkozás - Albert-Lőrincz, Enikő (Szociális Szemle, 2008)
Mentálhigiénés szempontból fontos, hogy a családtagok számot adjanak arról, ki hogyan viszonyul az együttléthez, miben számíthatnak egymásra, mert a családi élet minősége kihat tagjainak egészségére. A tanulmány helyzetképet mutat be arra vonatkozóan, hogy a mai erdélyi társadalomban hogyan viszonyulnak, és hogyan gondoskodnak a szülői családok a fiatal családokról. A segítséget az anyagi javak és a kapcsolati értékek vonatkozásában tárgyalja a szerző, utalva a Janus-arcú segítség következményeire. A tanulmány a következő témaköröket elemzi: az eredeti családhoz való viszonyulás, a családon belüli kapcsolatok jellemzői, valamint az új családnak nyújtott segítség formái és természete.