Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban - Endre, Szilvia (Szociális Szemle, 2013)
A rehabilitáció fő célja, hogy a krónikus mentális betegséggel élő személyek is önálló életet élhessenek, melyhez hozzátartozik a saját otthon, megfelelő oktatás, az értelmes munka, a szociális és intim kapcsolatok és a társadalmi életben való teljes részvétel. Ezen egyének többsége azonban optimális farmakoterápia mellett is reziduális tünetekkel, kognitív deficittel, pszicho-szociális problémákkal küzd. Az intézményi formák hatékonysága csökken azáltal, hogy a kliens a kezelés, ellátás alatt szociális környezetéből kiemelődik, ezáltal csak Ő maga kerül „kezelés alá”, a vele kapcsolatban álló személyek nem. Fontos lenne, hogy a krónikus pszichiátriai betegséggel élő egyének segítséget kapjanak a mindennapi élet során felmerülő problémák kezelésében, megoldásában, megtanulják leküzdeni a számukra megoldhatatlannak tűnő problémákat, képessé váljanak kezelni a stresszhelyzeteket. A kreatív technikák és terápiák fontos részei a prevenciónak és rehabilitációnak, és növelik a társadalomba való visszailleszkedés esélyét. A kreativitás, mint alapvető emberi igény, az önkifejezés és az önreflexió forrása. A kreatív foglalkozások jól illeszkednek a kognitív csoportterápiák folyamataihoz, erősítve egymás pozitív hatásait. A kreativitás jelentheti azt a játékosságot, hogy elhatárolódunk a napi rutintól és a megszokott kognitív mintáktól.