A határon átnyúló munkaerő-piaci kapcsolatok tapasztalatai és fenntarthatóságának lehetőségei - Tésits, Róbert; Alpek, B. Levente (Szociális Szemle, 2013)
A jelen tanulmány célja, hogy betekintést adjon a vizsgálat időpontjáig megvalósult fontosabb, munkaerő-piaci relevanciával is bíró Interreg- és IPA-programok eredményeibe. További cél e programok hatásainak átfogó értékelése a programokat koordináló szakemberekkel készített interjúk segítségével. A horvát–magyar együttműködés minden esetben kiválóan, zökkenőmentesen működött, amely annak is köszönhető, hogy a kooperáló térségek hasonló munkaerő-piaci problémákkal küzdenek, hasonló módszerekkel dolgoznak, még a projektbeszámolók, értékelések is hasonló eredményre jutottak. A horvát partnerek a projektek során rugalmasságról tettek bizonyságot, kreatív hozzáállásuk talán a kevesebb adminisztratív korlátnak és jogszabályi béklyónak, így egy rugalmasabb munkaerő-piaci szervezeti háttérnek is köszönhető. A kapcsolatok, együttműködések fenntartása, bővítése Horvátország európai uniós csatlakozását követően is indokolt, akik saját útjukat járva, de a magyar uniós tapasztalatokat is átvéve stabilizálhatják leghátrányosabb térségeik munkaerő-piaci helyzetét.